Voorbeeld van een consult

Het eerste consult, intake en behandeling

1. Je verteld me kort en bondig je doel. Waarvoor kom je bij mij en wat zijn je verwachtingen. Je hebt je voorbereidt en hebt alle documenten bij je, waarvan je denkt te weten dat de therapeut die nodig heeft of heeft die van te voren gemaild. We nemen kort de geschiedenis en doelen door en gaan direct aan de slag. Tijdens de behandeling, kunnen er vragen en inzichten naar boven komen, deze worden direct beantwoordt door de cliënt.

2. Een uitgebreide intake met vragen over je huidige situatie, je levenswijze, je familiegeschiedenis, medische geschiedenis en belangrijke ervaringen/gebeurtenissen die je hebt meegemaakt formuleren we jouw hulpvraag. Hierna stel ik samen met jou een behandelplan, inclusief behandelfrequentie op en plannen we de vervolgafspraken in.

Gelieve een identiteitsbewijs mee te nemen.

Ontstressen:

Afspraak afzeggen kan tot tenminste 2 werkdagen voor je afspraak zonder kosten. Ben je ziek, spraakbericht in de ochtend voor je afspraak naar je behandelend therapeut en of praktijkhouder.

Kom je te laat of denk je dat je te laat zal komen, geef het door.

Ben je juist eerder en de deur staat open, dan kan je zo door lopen of neem plaats in de gang op de stoelen of bank bij de toiletten.
Dwalen wordt niet op prijs gesteld, ondanks dat er meerdere bedrijven in het pand zijn. De visitekaartjes liggen bij de hoofdingang. Wordt je aangesproken geef dan op een respectvolle manier antwoord dat je een afspraak hebt bij Unit 3, Gewoon bij Angela.

Angst of zenuwachtig zijn voor de 1e afspraak of elke afspraak is heel normaal, je lichaam geeft aan dat er een verandering zal ontstaan waar je zelf voor hebt gekozen. Maak het bespreekbaar, zo kan je ontstressen.

Overlevingsstrategie mechanismen:

Aan je zelf werken kan confronterend zijn. Soms wordt je geraakt en dat kan een emotie tot gevolg hebben. Ook hier weer, maak het op een respectvolle manier bespreekbaar met de behandelend therapeut en of praktijkhouder.

Soms komt het voor dat je door het helen, het uitpakken van een ui, tegen je Vechten, Vluchten en Bevriezen [fight, flight of freeze] systemen aanloopt wat heel natuurlijk kan zijn.
Een snauw/grauw of heel boos en agressief zijn, je komt je eigen onrust, boosheid of frustratie en andere emoties soms tegen. Wees je gerust dat de therapeut er voor je zal zijn, zolang je het aangeeft. Uiteraard kan het voor jouw voelen / ervaren dat deze dan de “boeman” of “agressor” is, dit zijn onderdelen van je helingsproces.

Grenzen elke behandeling opnieuw aangeven

De therapeut kan verschillende vragen stellen, dit doet zij om jou te ontstressen, erbij te houden, te laten ervaren wat je lichaam, geest en bewustzijn (ziel) doet en verteld. Ze zal je ook vragen of je toestemming geeft voor aanraking. Meestal behoudt je je bovenkleding aan en gaat hier nog een dekentje overheen. De behandeling kan zittend, staand of liggend worden ontvangen.

Nee is Nee, deze regel gaat twee kanten op. Soms kan een cliënt een verwachting uitspreken die voor de therapeut een nee is, zoals het behandelen van het onderste chakra bij het kruis in de broek. Omgekeerd kan het ook, dat de therapeut de cliënt vraagt of zij haar hand op de liezen en onderbuik of tussen de borsten mag plaatsen. Als dit een Nee is omdat je hier geopereerd (trauma) bent of het voelt/ervaart gewoon niet oké, dan geef je dit aan. Meestal vraagt de therapeut dan of je eerst zelf je hand hier neerlegt en dat zij dan haar hand erop kan leggen, zo behoudt je zelf de regie en als het dan oké voelt dan trek je je hand weg.